Reklam om öronvax och demens

Reklamen hittades på DN:s hemsida, 2020-08-01. Länken i reklamen leder till en hemsida för produkten.

Innehåll

Skärmdumpar från sidorna

DN-reklamen

Hemsidan

Reklamtexterna

Texten i DN-reklamen

“Öronvax orsakar hörselnedsättning/minnesförlust. Prova detta för att få bort öronvax.”

Texten på hemsidan

Utvalda påståenden nedan. Texten på hemsidan i sin helhet: längst ned på sidan

Beskrivning av innehållet

Innehållet utgörs av en rad påståenden om ett medel mot öronvax. Den “röst” som talar i texten tillhör “Mira Forsman”, en föregiven kund som har problem med öronvax och vars mor har detta samt kognitiva störningar. Kunden gör stora ansträngningar för att hitta en lösning på problemen med öronvax och hittar ett botemedel som beskrivs som fantastiskt, nämligen Q-Grips. Anskaffandet och användningen av detta beskrivs, en rad fördelar framhävs och risken för biverkningar förringas. Nöjda kunder och en öron-näsa-halsspecialist citeras som stöd för påståendena.

Huvudsakliga påståenden

Följande huvudsakliga påståenden görs i reklamen, mina kommentarer nedanför.

1. Öronvax ger minnesförlust, demens

“Jag besökte min läkare gällande min blockerade hörselgång och han berättade för mig att det har funnits studier som kopplat samman vaxproppar i hörselgången till demens.”Den överdrivna mängden öronvax kan orsaka hörselnedsättning eller ring i öronen. Vissa människor upplever att de får svindel, vilket ökar risken för att ramla. Just nu ser vi en viss korrelation mellan hörselnedsättning och kognitiv nedgång och demens.” … eftersom att innerörat ansvarar för så viktiga saker som balans och hörsel, blir hjärnan överbelastad när den försöker kompensera upp när trumhinnorna blir på påverkad. … Jag kunde nu klart relatera till vad jag fick höra, eftersom min mamma har kämpat med demens under de senaste åren och det har varit smärtsamt för hela familjen."

“… under de närmaste dagarna kunde jag se en nästan omedelbar påverkan på hur hennes sinne och minne verkade vara skarpare och mer närvarande. Vem visste att något så enkelt som att rensa ut öronvax kunde få en så djup förbättring av min mors både hörsel och minne!”

Kommentar

Påståendet bygger på resonemanget att öronvax orsakar hörselnedsättning som är kopplat till kognitiv nedsättning och demens/minnesförlust. En anekdot om god effekt för reklamröstens mamma används som belägg, liksom en icke namngiven läkares uttalande om studier samt uttalande om egen erfarenhet. Resonemanget är bedrägligt eftersom det är välkänt att nedsatt hörsel ger svårigheter med kommunikation, vilket kan uppfattas som att någon är förvirrad (“goddag yxskaft”). Nedsatt hörsel ger också nedsatt förmåga att ta in nya intryck, vilket ger minskad stimulans som i sin tur kan inverka negativt på tankeförmågan. Huruvida Q-Grips påverkar detta skeende är dock inte därmed utan vidare sant. Referenser från vetenskapliga studier saknas, det är oklart vilka dessa skulle vara. Anekdotiska fynd utgör mycket svaga “bevis”.

2. Q-Grips fungerar för att ta bort öronvax och skadar inte örat

“Vad är Q-Grips? Det visar sig att de i princip är den perfekta lösningen för att få bort öronvax med … Q-Grips är faktiskt utformade för att ta bort öronvax. De fungerar som en mjuk korkskruv. Du vrider bara de flexibla, mjuka ändarna i örat och drar sedan ut vaxet … De går inte för långt in i örat och är utformade så att de inte orsakar skador eller irritation i örat … Miljontals människor undviker hörselstörning, hörselnedsättning och infektioner helt enkelt bara genom att byta till Q-Grips istället.”

“Jag ville få ett professionell utlåtande om effektiviteten hos QGrips, så jag pratade med öron-, näs- och halsläkare, Dr. Richard Hansson, för att se om hypen var motiverad. Här är hans svar: …”Q-Grips är den bästa produkten jag har sett och som på ett säkert och effektivt sätt tar bort vax med huvuddelen utan att skada. Jag rekommenderar dem till alla mina patienter eftersom de helt enkelt är det bästa rengöringsverktyget för öronen du kan använda, punkt slut.” - Dr. Richard Hansson, Otolaryngolog"

Kommentar

Återigen anges inga publicerade undersökningar som skulle stödja att Q-Grips faktiskt är effektivt som behandlingen av öronvax med påföljande hörselstörning, hörselnedsättning, infektioner, svindel och kognitiva störningar inklusive minnesförlust. Samma gäller uttalandet om att skaderisken (och risken för andra biverkningar) är låg. Den namngivna läkarens jävighet är oklar, fick han betalt för att säga detta?

3. Öronvax kostar 1000 kr att åtgärda via sjukvården

“Eftersom att öronvax anses vara ett valbart förfarande så skulle inte min sjukförsäkring täcka det. Jag skulle därför ha varit tvungen att betala 1000 kr ur min egen ficka.”

Kommentar

Påståendet är felaktigt, eftersom öronvax ofta åtgärdas i primärvården (där jag arbetar) och ett besök där vanligen kostar 50 kr till distriktssköterska och 100 kr till läkare. Besök för de över 85 år är avgiftsfria. Prisuppgifterna gäller VG-region och är likartade i övriga landet: Patientavgifter i VG-region

4. Q-Grips är kostnadseffektivt

“Du kan inte sätta ett pris på att hjälpa dina nära och kära men om jag var tvungen att göra det, så skulle jag ha spenderat alla mina livsbesparingar bara för att få se fördelarna som min mamma har fått av att använda Q-Grips.”

Kommentar

Rösten hävdar att hon skulle ha betalat “sina livsbesparingar” för att uppnå den effekt Q-Grips har. Ett påstående som inte går att bemöta, då denna summa är okänd.

Slutsats

En rad ogrundade påståenden görs om Q-Grips effektivitet och säkerhet i behandlingen av öronvax och demens. Huruvida kunden “Mira Forsman” och hennes mor finns på riktigt, och vilken roll de isåfall har i firman som saluför Q-Grips, framgår inte. Längst ned på sidan klargörs att “Denna webbplats är en annons och inte en nyhetspublicering. Alla fotografier av personer som används på denna webbplats är modeller.” Detta gör det troligt att “Mira Forsman” är en påhittad person, fingerad av produktens försäljare, och därmed helt opålitlig som källa. Man måste därför avråda från att inhandla och använda produkten.

/Staffan Svensson, 2020-08-01

Appendix: hela hemsidetexten

Hämtad 2020-08-01.

=== Start hemsidetext ===

Jag måste erkänna en sak, och det är lite pinsamt…

Tills väldigt nyligen hade jag problem med öronvax. Och det var inte ett “litet” problem heller. Det var ett stort, äckligt och motbjudande problem.

Ända sedan jag var liten har jag inte velat använda bomullstops. Min mamma tryckte alltid in dem för långt in i örat när jag var liten, och minnet av den smärtan har fastnat i mig och funnits där hela mitt liv.

Nyligen, efter flera år av att aldrig använda bomullstops så försökte jag prova använda dem. Jag var tvungen att kämpa för att klara av det, men jag använde dem ändå till slut. Jag har bara en sak att säga om det och det är: Fel gjort!

Det visade sig att bomullstops inte är så bra att använda för att ta bort öronvax från örat med. Istället trycker de bara in öronvaxet längre in och packar det tills det är härdat och blockerar hela hörselgången. Du kan ju gissa vad som hände med mig?

Du antar antagligen rätt, mitt öronvax blev så packat i hörselgången att jag började få hörselproblem! Det är ju helt fantastiskt, att jag undvikit något i nästan 50 år bara för att få ännu värre problem med öronvax när jag till slut gör det ändå!

Och det var inte det enda jag var orolig för heller. Jag besökte min läkare gällande min blockerade hörselgång och han berättade för mig att det har funnits studier som kopplat samman vaxproppar i hörselgången till demens.

”Den överdrivna mängden öronvax kan orsaka hörselnedsättning eller ring i öronen. Vissa människor upplever att de får svindel, vilket ökar risken för att ramla. Just nu ser vi en viss korrelation mellan hörselnedsättning och kognitiv nedgång och demens. ”

Va? På vilket sätt kan detta vara möjligt? Jag hade svårt att tro det…

Men tydligen, eftersom att innerörat ansvarar för så viktiga saker som balans och hörsel, blir hjärnan överbelastad när den försöker kompensera upp när trumhinnorna blir på påverkad. Nu ramlade äntligen poletten ner…

Jag kunde nu klart relatera till vad jag fick höra, eftersom min mamma har kämpat med demens under de senaste åren och det har varit smärtsamt för hela familjen.

Min läkare sa till mig att det är särskilt viktigt för äldre att få öronvax avlägsnat regelbundet. Alltför ofta går öronvax hos äldre obemärkt förbi, men det är en av de vanligaste orsakerna till att man drabbas av hörselrelaterade problem.

Jag tittar på mina egna barn nu och tänker att det inte finns en enda chans att jag någonsin skulle vilja göra så mot dem. Därför frågade jag läkaren vad mina alternativ var och det visade sig att de var något begränsade…

Som svar så rekommenderade han mig att prova ett öronrengöringskit med saltvatten som man pumpar in i örat. Problemet var bara att det alternativet hade jag redan provat!

Jag hade faktiskt redan provat allt! Sprej, pumpar, bomullstops, men ingenting hjälpte till att få bort öronvaxet. Så jag frågade läkaren om det fanns någonting han kunde göra. Det visade sig att han kunde det, men till en viss kostnad…

Eftersom att öronvax anses vara ett valbart förfarande så skulle inte min sjukförsäkring täcka det. Jag skulle därför ha varit tvungen att betala 1000 kr ur min egen ficka och jag har inte så stora summor att röra mig med. Det kanske låter dumt, men jag var nästan i tårar när jag talade med läkaren eftersom att det verkade som om mina alternativ var slut. Men, då hände något fantastiskt…

Min läkare kände med mig inför min situation och berättade för mig om de något som kallas Q-Grips. I stället för att skjuta in vaxet i innerörat, som en bomullstops gör, så griper de istället tag om öronvaxet och drar ut det.

Jag kunde knappt tro det, dessa Q-Grips lät precis som vad jag behövde. Men jag ville göra lite mer forskning först.

Vad är Q-Grips?

Det visar sig att de i princip är den perfekta lösningen för att få bort öronvax med. Jag tittade på min låda med bomullstops när jag kom hem och min läkare hade rätt - det står där på lådan: “Använd ej i öronkanalen”. När du använder bomullstops så trycker du bara öronvaxet längre in i örat och det skapar i sin tur bara mer blockering av hörselgången. Bomullstops kan till och med orsaka öroninfektioner.

Men Q-Grips är faktiskt utformade för att ta bort öronvax. De fungerar som en mjuk korkskruv. Du vrider bara de flexibla, mjuka ändarna i örat och drar sedan ut vaxet. När du är klar kan du kasta toppen med vax på Q-Grips i soporna med bara en knapptryckning.

Och min favoritdel är: De går inte för långt in i örat och är utformade så att de inte orsakar skador eller irritation i örat.

Alla Verkar Haka På Denna Trend

Ända sedan Q-Grips introducerades har fler och fler människor dissat sina gamla bomullstops och valt ett bättre sätt att rengöra öronen. Även fast de flesta vet om att använda bomullstops bara komprimerade vaxet och förvärrade problemet, så var det det enda man kunde göra…

Men nu byter folk över till den innovativa produkten som greppar tag om och drar ut öronvaxet rakt ur örat.

Miljontals människor undviker hörselstörning, hörselnedsättning och infektioner helt enkelt bara genom att byta till Q-Grips istället…

Men… Är Det Verkligen Värt All Denna Hype?

Ända sedan sin debut har Q-Grips SÅLT SLUT ungefär så fort som de finns på lager… de har snabbt blivit så populära.

Och allt detta beror på de fantastiska recensionerna och alla de som delar om dem på sociala medier, för Q-Grips har inte ens annonserats för allmänheten än! Detta är alltså helt beroende på grund av alla som hunnit testa produkten… Q-Grips har helt enkelt utvecklats till en sorts kult. Här är några av alla kundrecensioner:

“Jag har en dålig vana att peta öronvax varannan eller tredje dag med bomullstops. Även om jag vet att det är dåligt så kan jag inte kontrollera mig själv. När jag känner värk i öronen gör jag det ändå. Jag köpte den här söta uppsättningen av öronvaxborttagare. QGrips är professionella, hållbara och enkla att rengöra. De är precis det jag letat efter.” - Harry Öberg

“Jag är musiker och ibland proppar öronen igen av öronvax och jag hör inte från högtalarna eller så använder jag öronsnäckor. I flera år har jag provat flytande lösningar och legat på sängen upp och ner. QGrips tog bort problemen inom några sekunder. Det går inte lika djupt som min läkare gör när han kan se in i öronen… men det drar ut det vaxet inom det säkra området och de är mjuka och smärtfria. En helt fantastisk idé som fungerar!” - Frank Gustavsson

“Silikontopparna är mjuka och skadar inte öronen, precis i rätt storlek för att göra jobbet. Jag kunde få ut ganska mycket öronvax, utan att komma för långt in i hörselgången och skada trumhinnan eller råka sticka vaxet längre in i örat . Kommer att rekommendera den här öronrensaren till familj och vänner.” - Dorothea Nilsson

“Jag köpte dessa åt min pappa som har överdrivet mycket öronvax och har börjat visa flera tecken på demens. Han har sagt att han känner sig mycket bekvämare efter att ha använt dem och jag kan definitivt säga att hans hörsel och medvetenhet har förbättrats.” - Tina Johansson

Jag ville få ett professionell utlåtande om effektiviteten hos QGrips, så jag pratade med öron-, näs- och halsläkare, Dr. Richard Hansson, för att se om hypen var motiverad. Här är hans svar:

”De flesta vet inte om att sättet som vi alla lär oss att rensa öronen på när vi växer upp är fel. Eftersom de ser lite vax på sin bomullstops, så tror de att det kommer ut ur örat. Men det är faktiskt fel. Det som verkligen händer är att de bara trycker vaxet längre in i örat, vilket kan orsaka obehag, hörselnedsättning, infektion eller en ringningar i öronen.

Q-Grips är den bästa produkten jag har sett och som på ett säkert och effektivt sätt tar bort vax med huvuddelen utan att skada. Jag rekommenderar dem till alla mina patienter eftersom de helt enkelt är det bästa rengöringsverktyget för öronen du kan använda, punkt slut. - Dr. Richard Hansson, Otolaryngolog ”

Efter Dr. Hanssons godkännande var jag helt såld och kände att jag behövde skaffa Q-Grips till mig själv och min mamma.

Jag gick online (Q-Grips säljs inte i butiker än) och gjorde en beställning. (De har just nu ett erbjudande där man får köpa 1 och få 1 gratis på köpet, så det var perfekt!)

Ett par dagar senare så väntade beställningen på mig i brevlådan.

Q-Grips fungerade så smidigt. Jag vred toppen lite lätt precis i början av örat och det bröt enkelt upp uppbyggnaden av vax. Det tog ett par gånger, men jag kom till slut till en punkt där jag inte längre drog ut något mer öronvax.

(Och jag måste vara ärlig med dig, jag kände någon form av njutning av det. Det är väl ungefär som med vissa människor som gillar att klämma finnar, antar jag. Det kändes helt fantastiskt att få ut allt det där vaxet…)

Men den absolut största belöningen var att se vad som hände när min mor använde den. Skillnaden före och efter var som natt och dag. Äntligen kunde hon höra igen! Det fanns inget ringande i hennes öron och hon sa att det inte kändes som om världen dämpades! För första gången på ett bra tag behövde hon inte kämpa för att kunna höra fåglarna kvittra utanför!

Det förbättrade inte bara hennes hörsel, under de närmaste dagarna kunde jag se en nästan omedelbar påverkan på hur hennes sinne och minne verkade vara skarpare och mer närvarande. Vem visste att något så enkelt som att rensa ut öronvax kunde få en så djup förbättring av min mors både hörsel och minne! Så, hur mycket kostar dem? Är de värda priset?

Q-Grips säljs för närvarande för drygt 370 kr. Först tyckte jag att priset var lite väl högt. Jag menar 400 kr för en öronrensare? Men efter att ha sett hur bra de fungerade för min mamma och även för mig själv när jag provade dem, så har jag ändrat min åsikt…

Först och främst rengör de mitt öra bättre än alla bomullstops som jag någonsin har använt. Jag blev faktiskt förvånad över hur mycket öronvax jag drog ut ur mitt eget öra! Det visade sig att allt jag någonsin gjort var bara att driva vaxet ännu djupare in när jag använt bomullstops…

Jag har dessutom haft tinnitus de senaste åren. Du vet, när det är en konstant ringande ton i dina öron. Det är väldigt irriterande. Men efter att ha använt Q-Grips har jag inte längre den irriterande ringningen! Jag känner mig inte bara som ett barn igen, Q-Grips förbättrade dessutom min hörsel!

Men mest av allt, den positiva effekten som det hade på min äldre mamma gjorde investeringen i Q-Grips värd en miljon gånger om. Du kan inte sätta ett pris på att hjälpa dina nära och kära men om jag var tvungen att göra det, så skulle jag ha spenderat alla mina livsbesparingar bara för att få se fördelarna som min mamma har fått av att använda Q-Grips.

När du tar hänsyn till allt detta är 370 kronor absolut värt priset. Q-Grips webbplats har för närvarande ett Köp-2-för-1-erbjudande.

Q-Grips officiella webbplats har just nu ett erbjudande där du kan köpa 1 och få 1 på köpet under de kommande 24 timmarna. Efter att ha sett det, måste jag berätta för dig att alla som använder bomullstops omedelbart bör kasta dem i soporna och beställa Q-Grips istället, de är så bra. Sanna mina ord, att använda dem är en av de bästa känslorna i världen.

UPPDATERING lördag 1 augusti 2020 - Ända sedan Q-Grips presenterades på TV har en otrolig mängd trafik genererats och de har sedan dess sålt över 2 miljoner enheter. På grund av sin popularitet och alla positiva recensioner så är företaget så säkra på sin produkt att de nu erbjuder 50% rabatt på första köpet. Klicka på knappen nedan för att se om de fortfarande finns tillgängliga i ditt område.

=== Slut hemsidetext ===


Skapad med Vimwiki